Aiarako Kuadrillak Aiarako Kuadrillako 25 familia gonbidatzen ditu Euskadiko esperientzia pilotu eta aitzindari batean parte hartzera. Esperientzia horren helburua da elikagaien kudeaketa ezagutzea eta zure udalerriko eta gure eskualdeko gainerako udalerriko etxeetan eta beste eremu batzuetan soberakinak sortzea.
Proiektu honek Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Iraunkortasun eta Ingurumen Sailaren lankidetza du, bai eta arlo horretan ospe handia duten eragileen eta ELIKA Fundazioaren ordezkaritza ere. Encina Castresana Aiarako Kuadrillako presidenteak azaldu duenez, "Proiektu honen helburua Kuadrillako eta Kuadrillatik kanpoko balizko berrerabilpen-kanalak identifikatzea da, eta inplikatutako kateko aktore guztientzako informazio-materialak garatzea".
Horrela, "Sektoreen arteko lan-mahaiak sortuko dira, eta horien bidez, eragile guztien arteko aliantzak eta sinergiak ezarriko dira, elikagaiak alferrik galtzeko arrazoiei buruzko eztabaida sortzeko eta hori saihesteko estrategia komunak bilatzeko", gaineratu du.
Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) "global Food Losses and Food Waste" txostenaren arabera, "Giza kontsumorako urtero ekoizten diren elikagaien heren bat (1.300 milioi tona inguru) galdu edo alferrik galtzen dira".
Hori guztia dela eta, presidenteak adierazi du "garrantzitsua" dela "elikagaiak alferrik galtzea erdira murrizteko helburua lortzeko, diagnostiko bat egitea, non aztertuko baita non gertatzen den elikagaien alferrik galtzea, nekazaritzako elikagaien katean zehar, eta zergatik alferrik galtzen diren elikagaiak". Horrela, "Sentsibilizazio-ekintzak eta -proposamenak egin ahal izango dira, denboran zehar mantenduz, pertsonen artean hausnarketa eta ohituren aldaketa sor dezaten, elikagaiak hobeto aprobetxatzeko eta, horrela, GJHak lortzen eta planeta modu jasangarri eta eraginkorrean zaintzen laguntzeko", gaineratu du.
Animatu zaitez eta hobetu udalerria!
"Protagonista izan nahi baduzu eta elikagaien kudeaketa diagnostikatzeko proiektu honetan parte hartu nahi baduzu, jar zaitez harremanetan, martxoaren 14a baino lehen, helbide elektroniko bat bidaliz cayala.encina@ayto.araba.eus helbidera", amaitu du Encina Castresanak eta gogoratu du "esperientzia honetan parte hartzen duten familiek eskualdeko produktuen saski bat jasoko dutela".