Arrakasta handia izan du aurtengo txakolinaren ekoizpenak eta mendemak

Erabiltzailearen aurpegia Andoni Larrea Uribarri 2013ko mar. 28a, 08:02

Aurreko asteko ostiralean, martxoak 22, aurtengo urteko txakolina aurkeztu zen, Kexaako “Los Arcos de Quejana” jatetxean. Berton, Arabako Txakolinaren barruan dauden zortzi ekoizle nagusiek oso modu positibo batean baloratu zuten aurtengo urtean dastatu egingo den produktua.

 

Aurreko asteko ostiralean, martxoak 22, aurtengo urteko txakolina aurkeztu zen, Kexaako “Los Arcos de Quejana” jatetxean. Berton, Arabako Txakolinaren barruan dauden zortzi ekoizle nagusiek oso modu positibo batean baloratu zuten aurtengo urtean dastatu egingo den produktua.

 

Sasoi hau bikaina izan dela ikusteko, datuak besterik ez dira ikusi behar. Mahatsaren ekoizpena %45eko igoera izan du, orain arteko marka guztiak hautsiz. Honela, 2012ko mendeman 610.000 kg mahats jaso dira, 2011an 421.000 izan ziren bitartean. Honek merkatuan 600.000 botila ipintzea posible egingo du.

 

Kopuruaz gain, adituek adierazi dutenez, mahats hori kalitate handikoa izan da. Izan ere, produktu honetan ohikoak diren gaixotasunak (mildiu edo oidita esate baterako), ez dute ia inongo eraginik izan. Horrez gain, 2012ko Hego Haize boladen erregulartasunak osasuntsu mantendu izan ditu mahastiak, haien begetazio prozesuei laguntza emanez.

 

Arrakasta honengan eragina izan duten faktoreak.

 

Arabako Txakolinaren arduradunek adierazitakoaren arabera, ekoizpen arrakastatsu honen zergatia ulertzeko, batez ere 2012. urtean zehar eman ziren baldintza klimatologikoak ikusi eta birgogoratu egin beharko genituzke.

 

Honela, 2011ko abendua eta 2012ko otsailaren artean, negu hotz bat izan genuen, inausketa baldintza egokietan aurrera eramatea posible egin zuena.

 

Udaberrian berriz, nahiz eta urtaro oso euritsua izan, egun eguzkitsuak ere eman ziren, garapen begetatibo zuzen bat posible eginez.

 

Uztailatik irailaren erdialdera arte, lehorte handia izan zen eskualdean. Honek, hilabete horietan izandako temperatura altuekin batera, garau gutxiago eta graduazio handiago bat egotean eragin zuen. Udaren bukaera aldera ekoizpenaren beherakada bat emango zela uste zenean 2011an gertatu zen bezala, iraila erdiko euriteak eman ziren, prezipitazio kopurutsuekin. Eurite horiek garrantzi aldaketa handia suposatu zuten mahastien garapenean, udatik zetorren dinamika zeharo aldatuz eta produkzio marka guztiak hautsiz.

 

Arabako Txakolina Jatorrizko Izenak, 100,73 Hektareako lur eramua dauka gaur egun txakolina ekoizteko, eta ondorengo ekoizleek osatzen dute: Arabako Txakolina (Refor, Amurrio) “Xarmant”, Txakoli Garate (Laudio) “Garate”, Okondo Txakolina “Señorío de Astobiza”, Agroturismo El Txakoli (Amurrio) “Mahatxuri”, Beldio Txakolina (Laudio) “Beldui”, Arzabro Txakolina (Delika) “Ametza”, Artimaña Txakolina “Eukeni” eta Goianea (Saratxo) “Uno”.

 

 

 

 

 

LAGUN AGURGARRIA:

Bisitatzen ari zaren webgune hau euskararen normalizazioaren alde Aiaraldea Ekintzen Faktoria proiektu berrituak garatzen duen tresnetako bat da.

Euskarazko hedabideak sortu eta eskualdean zabaltzeko gogor lan egiten dugu egunero-egunero langile zein boluntario talde handi batek.

Hedabide herritarra da gurea, eskualdeko herritarren ekarpen ekonomikoari esker bizi dena, jasotzen ditugun diru-laguntzak eta publizitatea ez baitira nahikoa proiektuak aurrera egin dezan.

Herritarra, anitza eta independentea den kazetaritza egiten dugu, eta egiten jarraitu nahi dugu. Baina horretarako, zure ekarpena ere ezinbestekoa zaigu. Hori dela eta, gure edukien hartzaile zaren horri eskatu nahi dizugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriako bazkide egiteko, zure sustengua emateko, lanean jarraitu ahal izateko.

Bazkideek onura eta abantaila ugari dituzte gainera, beheko botoian klik eginda topatuko duzu informazio hori guztia.

Faktoria izan, egin zaitez bazkide.

Aiaraldea Hedabideko lantaldea.


Izan bazkide