IRITZIA

Ostalaritzari animoak

Erabiltzailearen aurpegia
12 urtez jatetxea kudeatu ostean, ostalaritza utzi zuen Eduardo Uriartek eta animoak bidali dizkie sektorean jarraitzen dutenei./ Arenalde

2019ko otsailaren 28an itxi genuen Arenalde eta oraindik ari naiz ixten burokrazia osoa. Jatetxea itxita ikusten dudanean, negargarria iruditzen zait. Bertan jarduera egotea nahiko nuke. Belarra moztu gabe edo abandonatu itxurarekin ikusteak tristura sortzen dit. Nahiko nuke berriro irekitzea, baina agian beste garai bateko eraikina edo jatetxea da.

12 urtez lan egin nuen Arenalden. Hasierako urteak onak izan ziren, baina bat-batean krisialdiak harrapatu gintuen eta egoera okertu zen. Jendeak bere ohiturak aldatu zituen eta nabaritu genuen. 

Hedabidetan aipatzen zuten ekonomia berriro berreskuratzen ari zela, baina nire esperientziak kontrakoa esaten zuen. Jendeak ez zuen hain erraz gastatzen. 

Esaterako, lehen afariak arruntak ziren. Krisialdiaren ostean, gure kasuan, gaueko zerbitzua ia ia desagertu zen. Ez zuen merezi lan egitera joatea gauez.

Azkenean, ixtea erabaki genuen. Izan ere, hasieran 4 kide ginen eta 12 urteren ondoren, ni bakarrik geratzen nintzen hasierako bazkideen artetik.

Prozesu luzea izan zen, baina ni nekatuta nengoen eta negozioari bultzada emateko asteko egun guztietan lan egin behar nuen. Ez nuen oporrik hartzen eta hori nabaritzen zen. Ezin nuen ezer gehiago egiten eta emaitzak eskasak ziren, nahiz eta lan asko egin. Horrek desanimatzen du eta aitortu behar dut erreta nengoela.

12 urtez lan egin nuen Arenalden eta krisialdiak bete-betean bizitzea egokitu zitzaidan

Berez, nire asmoa ez zen jatetxea ixtea, baizik eta jende berria sartzea nire tokia hartzeko eta jatetxeak jarraitzeko, lanpostuak mantentzeko, jarduera ez uzteko. 

Azken urtean saiatu nintzen norbait topatzen, baina ezinezkoa izan zen. Inork ez zuen nahi. Agentzia baten bidez egin genuen saiakera, adibidez. Hala ere, jatetxe handia da, 3 solairukoa, zaharra eta mantentzeko pertsona ugari behar dira. Zaila zen. Jendea agian ausartzen da jatetxe txiki batekin, baina ez handiarekin.

Apurka-apurka, gaur egungo egoerara heldu gara eta esan beharra dago ostalaritzarentzat oso larria dela, ez baitago ziurtasunik. 

Batzuk saiatzen dira, neurriak hartu dituzte ateak berriro zabaltzeko, baina ezin da edukieraren erdiarekin aurrera egin. Batek daki, agian hurrengo hilabeteetan itxialdia errepikatuko da eta gastu finkoak hor egongo dira, enplegu espedienteak abiatu arren. Jarduerarik ez badago, horri ezin zaio aurre egin.

Animoak bidali nahi dizkiet ostalariei: krisialdia pasako da

Edonola ere, batzuk ausartzen ari dira eta pozten naiz. Saiakera egiteko beharra dago, bizitzak jarraitzen du eta ondo deritzot saiatzeari. Haien alde nago. Animoak bidali nahi dizkiet; krisialdia pasako da eta normaltasun berrira edo zaharrera itzuliko gara.

Hain zuzen, leku berriak daude eta gauzak oso ondo egiten ari dira. Afaldu dut leku berri batzuetan eta primeran egon naiz. Gainera, gauza berriak eskaintzen dituzte.

LAGUN AGURGARRIA:

Bisitatzen ari zaren web-gune hau euskararen normalizazioaren alde Aiaraldea Ekintzen Faktoria proiektu berrituak garatzen duen tresnetako bat da.

Euskarazko hedabideak sortu eta eskualdean zabaltzeko gogor lan egiten dugu egunero-egunero langile zein boluntario talde handi batek.

Hedabide herritarra da gurea, eskualdeko herritarren ekarpen ekonomikoari esker bizi dena, jasotzen ditugun diru-laguntzak eta publizitatea ez baitira nahikoa proiektuak aurrera egin dezan.

Herritarra, anitza eta independentea den kazetaritza egiten dugu, eta egiten jarraitu nahi dugu. Baina horretarako, zure ekarpena ere ezinbestekoa zaigu. Hori dela eta, gure edukien hartzaile zaren horri eskatu nahi dizugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriako bazkide egiteko, zure sustengua emateko, lanean jarraitu ahal izateko.

Bazkideek onura eta abantaila ugari dituzte gainera, beheko botoian klik eginda topatuko duzu informazio hori guztia.

Faktoria izan, egin zaitez bazkide.

Aiaraldea Hedabideko lantaldea.


Izan bazkide