"Gure eskualdeko sustapen ekonomikorako gakoa da elikadura burujabetza"

Erabiltzailearen aurpegia Haizea Ginea Aginako 2011ko urr. 8a, 00:04

EDURNE ORTUN PEREZ (1975). Urduñako Ekoizpen zerbitzuan lan egiten du, Nekazari eta Abeltzainentzako Aholkularitza Ekologikoko Zerbitzuan hain zuzen ere. Aste honetan zehar Urduñan burututako Elikadura burujabetzaren eta agrodibertsitatearen astea-ren antolatzaileetako bat da Ekoizpen, eta horregatik jo dugu berarengana oraingo honetan.

 

Zer  da Ekoizpen?

EDURNE ORTUN PEREZ (1975). Urduñako Ekoizpen zerbitzuan lan egiten du, Nekazari eta Abeltzainentzako Aholkularitza Ekologikoko Zerbitzuan hain zuzen ere. Aste honetan zehar Urduñan burututako Elikadura burujabetzaren eta agrodibertsitatearen astea-ren antolatzaileetako bat da Ekoizpen, eta horregatik jo dugu berarengana oraingo honetan.

 

 Zer  da Ekoizpen?

 Urduñan agroekologia garatzeko zerbitzua da Ekoizpen. Bertako elikagai sistema garatzeko ekintzak sustatzen ari dira zerbitzu honetatik.

Nekazaritza agroekologikoan interesaturik dauden baserritarrentzako aholkularitza zerbitzua da. Baita nekazaritzaren arloan hasi nahi duenarentzat ere. Gainera, zerbitzu honetatik herritarren sentsibilizazio lana egiten da, elikadura burujabetzaren alde eta agroekologikoen ekoizpenaren alde, heziketarekin eta agroekologikoen foroekin. Zerbitzuak badauka harreman oso estua zenbait elkarterekin, sindikatuekin eta GKE-ekin, denak elikadura burujabetzaren arloetan lan egiten dutenak; horrela sareak lortzeko.

 

 Zer dela eta antolatu duzue aste hau? Zein helbururekin?

 Aste honek Urduñak elikadura subiranotasunaren alde egingo duen apustua jakitera eman nahi du. Herriek bizitzeko lurra edukitzeko eskubidea dute; baita hurrengo belaunaldiak bizi ahal izateko zaintzeko betebeharra ere.

Urduña elikadura burujabetza eta biodibertsitatearen defentsarekin konprometitua Udal-adierazpenaren bidez gure elikadura subiranotasuna berreskuratu eta elkarte eta herritarren arteko ekimenak sustatu nahi dira.

Miguel Altierik eta Paul Nicolsonek, mundu mailan izen handia duen agroekologikoa bata eta Vía Campesinako kidea bestea, emandako informazioaren bitartez, elikadura burujabetzaren alde herritik bertatik garatu daitezkeen ekimenetan lan egin nahi da.

 

Zergatik da garrantzitsua gaur egun elikadura burujabetza bultzatzea?

 Elikadura burujabetza eta agroekologia bertako garapenerako tresnak dira. Urduñatik, produkzio agroekologikoan oinarritu eta hemengo elikagai-sistema garatuz, bertako elikadura burujabetza eraikitzen lagundu nahi da.

Gure eskualdeko sustapen ekonomikorako gakoa da elikadura burujabetza.

 

Gai honen inguruan mezuren bat luzatu nahi zenioke jendeari?

 Egunerokotasunean kontsumitzaile zein produktore gisa hartzen ditugun erabakiek, gure eskualdean eraiki nahi dugun elikadura sisteman eragiten dute. Horregatik da garrantzitsua elikadura burujabetza sustatzea eta bere alde lan egitea.

LAGUN AGURGARRIA:

Bisitatzen ari zaren webgune hau euskararen normalizazioaren alde Aiaraldea Ekintzen Faktoria proiektu berrituak garatzen duen tresnetako bat da.

Euskarazko hedabideak sortu eta eskualdean zabaltzeko gogor lan egiten dugu egunero-egunero langile zein boluntario talde handi batek.

Hedabide herritarra da gurea, eskualdeko herritarren ekarpen ekonomikoari esker bizi dena, jasotzen ditugun diru-laguntzak eta publizitatea ez baitira nahikoa proiektuak aurrera egin dezan.

Herritarra, anitza eta independentea den kazetaritza egiten dugu, eta egiten jarraitu nahi dugu. Baina horretarako, zure ekarpena ere ezinbestekoa zaigu. Hori dela eta, gure edukien hartzaile zaren horri eskatu nahi dizugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriako bazkide egiteko, zure sustengua emateko, lanean jarraitu ahal izateko.

Bazkideek onura eta abantaila ugari dituzte gainera, beheko botoian klik eginda topatuko duzu informazio hori guztia.

Faktoria izan, egin zaitez bazkide.

Aiaraldea Hedabideko lantaldea.


Izan bazkide