Laudioko Udaleko gobernu taldeak, EH Bildu-Omniak, irmo jarraitzen du iaz Laudion hiltegia ixteak ekarri zuen arazoari aurre egiteko konpromisoan.
Horregatik, eta bertako abeltzain eta harakinek gaur egun bizi duten egoera zaila arintze aldera, estrategia bat jarri da abian "sektorean Laudioren etorkizuna eta erreferentzialtasuna bermatzeko eta tokiko elikagaien eta elikadura-subiranotasunaren alde egiteko", nabarmendu du Estibaliz Gorostiaga Landa Inguruneko zinegotziak.
Ezarritako helburua lortzeko, Udalak bilerak egin ditu eragindako pertsonekin, eta sektorearen biziraupena bermatzen duten bi ekintza proposatu ditu. Lehenengo neurriak lankidetza-hitzarmen bat aurreikusten du Bedarbide elkartearekin, Belardi Elikagaien Transformazio Zentroaren titularrarekin, bertako abeltzainak eta harategiak beren hilketa-lerroko bazkide eta lehentasunezko zerbitzu bihur daitezen.
Horrez gain, gobernu taldeak, tokiko lehen sektorearekin lankidetzan eta Bedarbiderekin koordinatuta, elikadura eraldatzeko eskualde-estrategia bat gidatuko duen azpiegitura bat abiaraziko du Laudion, lehen sektorearen beharrak osatuz, bai toki- mailan, bai eskualde-mailan, baita eskualdetik kanpo ere.
"Ekimen honen ernamuina sektoretik bertatik etorri behar da, eta Udalak ahal duen guztiarekin lagundu eta osatu behar du: laguntza logistikoa, teknikoa, bideragarritasun-analisia, dirulaguntzak bideratzea, lursail posiblearen kokapena eta azpiegituraren zati bat finantzatzea. Badakigu ez dela bide laburra, baina gobernu talde honek sektorearekin duen konpromiso sutsua da", esan du zinegotziak.
Laudioko Udalak 100.000 euroko ekarpena egingo dio hitzarmenari; eta lau urtetan ordainduko da eta instalazioak 15 urtez erabili ahal izango dira.
Belardi Elikagaien Transformazio Zentroa
Belardi elikagaien transformazio zentro aitzindariak, Bedarbide elkarteak bultzatua -eskualdeko 30 bat hurbileko elikadura ekoizle bateratzen ditu-, laster irekiko du egoitza Urduñan. Zentroa orain dela hamarkada bat baino gehiago sortu zen, eta elikagaiak (haragizkoak zein bestelakoak) prestatzeko eta eraldatzeko ingurune bat eskaintzea du helburu, inguruko ekoizleen merkaturatzea eta salmenta-marjinak hobetuz lehen sektorearen biziraupena bermatu ahal izateko.
"Zentro hau nagusi da Europako eredu berrian, deszentralizatua eta tokiko ekoizleei elikagaiak modu errazagoan eta zuzenagoan prestatzen laguntzeko gaitasuna duena. Gainera, ikuspegi integrala du, prestakuntza arautua zein puntuala erraztuko duena ", bukatu du Gorostiagak.