Martxoaren 24tik aurrera, hondakin organikoak birziklatzeko edukiontzi marroia (5. edukiontzia) txartel elektronikoen bidez irekiko dute Urduñako erabiltzaileek, orain arte erabili duten giltzaren ordez.
Gaur egun, Urduñan 165 inskripzio erregistratu dira edukiontzi hori erabiltzeko: 145 etxe eta 20 ekoizle handi, hala nola ikastetxeak, egoitzak, ostalaritza-establezimenduak, supermerkatuak eta beste saltoki batzuk, frutadendak eta loradendak, esaterako. Horiei guztiei txartel bat entregatzen ari zaie, orain arte edukiontziak zabaltzeko erabiltzen zen giltza metalikoa ordeztuko duena.
Edukiontziak ixteko sistema berri horri esker, ohiturak, maiztasunak eta irekiera-ordutegiak aztertu ahalko dira, udalerriko zonen arabera edo edukiontzien arabera. Horrela, sentsibilizazio- eta komunikazio-ekintzak egiteko beharrei erantzun ahalko zaie, eta hondakinak biltzeko zerbitzuan egin beharreko hobekuntzak identifikatuko dira.
Irekiera-sistema berria Udaltalde 21 Nerbioi-Ibaizabal Jasangarritasun Bulegoarekin batera sustatu du Urduñako Udalak, Bizkaiko Foru Aldundiaren laguntzarekin. Proiektu pilotua da oraingoa, eskualde osora zabalduko dena.
Izena emateko aukerak Urduñan
Izena eman nahi duten urduñarrek honako bide hauen bidez eman dezakete izena:
Udaletxeko Herritarren Arretarako Bulegoan, goizez, edo Alondegian, arratsaldez.
Mezu elektroniko bat bidalita: info@udaltalde21.eus edo 94 671 26 99 telefono-zenbakira deituta.
Bitarteko horien bidez informazio gehiago eska daiteke autokonpostajearen eta auzokonpostajearen inguruan. Aukera horiek ere erabilgarri baitaude udalerrian hondakin organikoak kudeatzeko.
Esteka honetan kontsulta daiteke frakzio organikoko edukiontziak non dauden kokatuta: https://udaltalde21.eus/eu/herritartasun-zerbitzuak/#organic.
Bota daitezkeen hondakinak
Era berean, nabarmentzekoa da martxoan ere aldatu dela edukiontzi honetan bota beharreko elikagaien irizpidea. Hilaren hasieratik, dagoeneko jasotzen ziren landare-jatorrizko hondakinez gain, honako hauek ere bota ahal dira: haragi-, hestebete-, arrain- eta itsaski-hondakin gordinak eta kozinatuak, hezurrak, gazta, arrautza-hondakinak eta horien azalak.