KAMIL DARIUSZ MAZURKIEWICZ

“Espero ez nituen lagunak eta inoiz irudikatuko ez nituzkeen lanak egin ditut Laudion”

Allende Solaun Boada 2022ko urr. 27a, 06:59
Ostalaritzan egiten du lan Kamil Dariusz Mazurkiewiczek. / Aiaraldea.eus

KAMIL DARIUSZ MAZURKIEWICZ (Polonia, 1993) Ostrowiec Swietokrzyski herri poloniarrean jaio zen baina Italian hazi da. Duela urte batzuk Laudiora etorri zen lan egitera, eta bizitako esperientziaren inguruan mintzatu da Aiaraldea Komunikabidearekin.

Bi herrialdetako erroak dituzu.

Polonian jaio nintzen, baina bi urte nituela Italiako hegoaldera joan ginen bizitzera, Calabriara. ‘Bota’ren puntan dago, Siziliatik gertu. Gurasoak poloniarrak badira ere, ni bertan bizi izan naiz ia bizitza osoan. Italiarra naiz. Hala ere, harremana daukat Poloniako kulturarekin, gurasoek transmititu didatelako, batik bat, hizkuntza. 

Etxean poloniera ikasi nuen; eskolan, ordea, italiera. Poloniera ez dut gurasoek bezain ondo hitz egiten, menperatzen badut ere. Hizkuntza zaila denez, gramatika konplexua da klasean ikasten ez baduzu.

Euskaraz hitz egiten duzu?

Ez, lau hizkuntzatan egiten dut berba, gaztelaniaz, italieraz, ingelesez eta polonieraz. Momentuz nahikoa izan dut. Euskara ikasi nahiko nuke, elkarrizketak ulertzeko. Bartzelonan bizi nintzenean katalanera ulertzen nuen, Italiako hegoaldeko dialektoaren antzekoa baita. Hemen, aldiz, ez dut ezer ulertzen.

Nola iritsi zinen Aiaraldeara?

Hemeretzi edo hogei urte nituenean, Norvegiara joan nintzen, aita bertan bizi zelako. Bost urte eman nituen Oslon lanean, eta bertan ezagutu nuen Zaloa, nire emaztea, ostalaritza ikastaro batean. Bera hiru urtez bizi izan zen Norvegian. Luxuzko lokaletan lan egin ondoren, lekuz aldatzea erabaki nuen. Norvegia munduko lekurik zoriontsuena omen da, baina negua luzea da eta argi ordu gutxikoa. Udan, berriz, egunak ez dira inoiz amaitzen. Arazoa da 8 hilabete irauten duela neguak, zerotik azpiko tenperaturetan, gainera.

Hortik Aiaraldeara etorri zineten zuzenean?

Ez. Gaztelania ikasten nengoen une horretan, Zaloaren laguntzaz, baina ez neukan argi nora joan. Orduan topatu nuen Basque Culinary Centerreko formakuntza bat, koktelgintzari aplikatutako sukaldaritza-teknikei buruzkoa. Bertan ikastea ihesbidea izan zen, lekuz aldatzeko eta bertoko gastronomian murgiltzeko. Horren ostean, lan praktikak egin nituen Bartzelonan eta Donostiara itzuli nintzen, Pedro Subijanaren hiru Michelin izarreko Akelarre jatetxera.

Zein da Laudioren eta Donostia ren arteko aldea?

Donostia erakargarria da, baina zeozer falta zaio. Kontxa hondartza, esaterako, txundigarria iruditzen zait, ur kristalinoetara ohituta nagoen arren. Laudiora COVIDaren ondorioz etorri nintzen, konfinamenduaren aurreko egunean, hain zuzen; bertan lan egiten nuen negozioak itxi zuelako eta Zaloa hemengoa delako. Horrez gain, Laudiok nire herria gogorarazten dit eta jendea hurbilagoa da. 

Hemen ikusten duzu zeure burua?

Asko ikasi dut, hasieran espero ez banuen ere. Aurreko bezeroekin nuen tratua oso desberdina zen; hemen askoz hurbilagoa da eta gustuko dut. Espero ez nituen lagun asko egin ditut eta inoiz imajinatuko ez nituzkeen lanak burutu ditut, pintxopote batean aritzea, adibidez. Oso aberasgarria da. Orain Alacantetik itzuli naiz, bertako jatetxe bat kudeatzen ari baikara eta proiektu berrietan gaude lanean hemen, oraingoz isilpekoak direnak.

LAGUN AGURGARRIA:

Bisitatzen ari zaren web-gune hau euskararen normalizazioaren alde Aiaraldea Ekintzen Faktoria proiektu berrituak garatzen duen tresnetako bat da.

Euskarazko hedabideak sortu eta eskualdean zabaltzeko gogor lan egiten dugu egunero-egunero langile zein boluntario talde handi batek.

Hedabide herritarra da gurea, eskualdeko herritarren ekarpen ekonomikoari esker bizi dena, jasotzen ditugun diru-laguntzak eta publizitatea ez baitira nahikoa proiektuak aurrera egin dezan.

Herritarra, anitza eta independentea den kazetaritza egiten dugu, eta egiten jarraitu nahi dugu. Baina horretarako, zure ekarpena ere ezinbestekoa zaigu. Hori dela eta, gure edukien hartzaile zaren horri eskatu nahi dizugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriako bazkide egiteko, zure sustengua emateko, lanean jarraitu ahal izateko.

Bazkideek onura eta abantaila ugari dituzte gainera, beheko botoian klik eginda topatuko duzu informazio hori guztia.

Faktoria izan, egin zaitez bazkide.

Aiaraldea Hedabideko lantaldea.


Izan bazkide