Supelaur elkartea Orozkoko Udalarenkin elkarlanean, Gaztaina Egunaren XV. edizioa ospatuko du igande honetan, urriaren 25ean.
Festa, Ibarrako auzoan ospatzen da eta hori dela eta, goizeko 10:00etan Zubiaurreko Plazatik autobus bat aterako da parte hartu nahi dutenek Ibarraraino gerturatzeko. Usabeleko auzora ailegatzerakoan, oinez jarraituko da bidea Gorbeiara doan pista asfaltatua igarotzen. 7 kilometrotako ibilbide horretan zehar seinaleztapen soil eta jarraitzeko erraza dago, familia osoarentzat egokia dena. Ibilbide zirkularra da Saukudui, Lastrabe eta Irakusigietatik pasako dena –Supelaur elkarteak berreskuratutako morkotsak–, baita Atxuri ibaian dagoen teilagin eta errotatik gertu ere.
Historia
Mendeetan zehar, gaztainak familia xumeen funtsezko elikagaia izan zen Orozkon. Gaztainaren jasotzea, beste fruitu batzuenarekin batera, urrian egiten zen; behin gaztainondoak makilaz jotzen zirela, morkotsak saski batean jasotzen zituzten suhatz batzuekin, hauen “ugeluxue” edo “txubelexue”-ekin ez ziztatzeko. Saski hauek, harrizko korro zirkular edo obalatu batzuetan husten ziren, masa gabekoak, gaztainondoetan bertan eraikitakoak. Bataz beste, metro eta erdiko altuera zeukaten horien hormak eta diametroa, gaztainondoaren garrantziaren araberakoa zen; bi metrokoa izatea zen normalean, salbuespeneko barietatea bazegoen eta zortzi metrokoa ere bazegoen. Gehienak alferrikako sarbidea zuten, baina ez beti. Modu berean, kasu batean bez, inolako estaldurarik gabe ziren.