Aiaraldearren errezetak

[ERREZETA] San Lorentzoko herri bazkariko paella

Erredakzioa 2018ko abu. 7a, 07:00

200 laguntzentzako paella egiten dute San Lorentzon. / Aiaraldea.eus

Komando Sukaldari taldekoek egiten dute urtero San Lorentzo jaietako herri bazkariko paella. Otordu hori prestatzeko errezeta helerazi digute. 

Osagaiak (200 lagunentzat):
· Arroz baporizatua: 18 kilo
· Txerri haragia (giharra): 12 kilo
· Txerri saiheskia: 80 kilo
· Txorizoa: 6 kilo
· Piper berdea: 8 kilo
· Piper gorria: 2 kilo
· Tipula zuria: 10 kilo
· Berakatza
· Arrautzak
· Oliba eta ekilore olioa
· Gatza

· Salda egiteko: 2,5 kilo hezur, tipula, azenarioa, porrua

Prestaketa:

1) Euren zukuak mantendu ditzaten, banatuta frijitu behar dira ekilore olioan, zatiturik, giharra, saiheskia eta txorizoa. Gatza orduan edo geroago bota daiteke.

2) Erabilitako olio horretan poxatu behar dira tipula eta berakatza, oso txiki moztuta. Doratu beharra dago, baina ez gehiegi. Piperra 15 milimetroko zatitan txikitu behar da, gutxi gorabehera.

3) Bestalde, saldaren osagaiak 3 orduz egosi behar dira, zatitu gabe. Arrautzak ere, eta gero zuritu aparte uzteko. Paella-ontzian bota osagai guztiak eta arroza gehitu, oliba olio txorrotarekin. Dena nahastu eta horrela utzi arrozak zaporeak har ditzan. Salda iragazkitik igaro eta bota arroza estali arte. Heren batean gainditu behar du arroza likidoak.

4) Su bizian egosi 30 minutuz, gutxi gorabehera, eta gatza bota. Sua itzali eta ontziaren taparen azpian mahai-oihal zuria jarri, baporea arrozaren gainean erori ez dadin berriro. Ordubete itxaron eta gero arrautzekin paella apaindu.

Oharra: Komando Sukaldarik arroz baporizatua erabiltzen du, besteak beste, almidoi gutxiago duelako. Horri esker, solteago geratzen da eta ez da gehiegi egiten. Izan ere, maiz, bazkariak dezente atzeratzen dira.

LAGUN AGURGARRIA:

Bisitatzen ari zaren webgune hau euskararen normalizazioaren alde Aiaraldea Ekintzen Faktoria proiektu berrituak garatzen duen tresnetako bat da.

Euskarazko hedabideak sortu eta eskualdean zabaltzeko gogor lan egiten dugu egunero-egunero langile zein boluntario talde handi batek.

Hedabide herritarra da gurea, eskualdeko herritarren ekarpen ekonomikoari esker bizi dena, jasotzen ditugun diru-laguntzak eta publizitatea ez baitira nahikoa proiektuak aurrera egin dezan.

Herritarra, anitza eta independentea den kazetaritza egiten dugu, eta egiten jarraitu nahi dugu. Baina horretarako, zure ekarpena ere ezinbestekoa zaigu. Hori dela eta, gure edukien hartzaile zaren horri eskatu nahi dizugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriako bazkide egiteko, zure sustengua emateko, lanean jarraitu ahal izateko.

Bazkideek onura eta abantaila ugari dituzte gainera, beheko botoian klik eginda topatuko duzu informazio hori guztia.

Faktoria izan, egin zaitez bazkide.

Aiaraldea Hedabideko lantaldea.


Izan bazkide