45 urte bete ditu Bebidas Serranok. Atanasio Serranok sortu zuen enpresa. Aceros de Llodion egiten zuen lan, eta denbora librean Fermin Garmendia fruta saltzaileari laguntzen zion Bilboko merkatura erosketak egitera joaten zenean. “Berak erakutsi zidan dakidana”, oroitu du laudioarrak, “zenbait edari saltzen zizkien taberna batzuei, eta zeregin hori nik hartzea proposatu zidan, bera lanez gainezka zegoelako”.
Horrela hasi zen enpresaren ibilbidea. Furgoneta batekin gora eta behera aritzen zen Serrano, ura eta zenbait irabiatu saltzen. Baina laster ekin zion eskaintza handitzeari: garagardoa, ardoak, likoreak... Gaur egun 2.000 produktu inguru dituzte katalogoan eskura. Modu horretan, enpresa txikia zena eskualdeko erreferentea bihurtzen hasi zen. "Kanpoko saltzaile batek banatzaile batengatik galdetzen zuenean jendeak niregana bideratzen zuen zuzenean", azaldu du Atanasio Serranok.
Lehen biltegiak, Landaluzen
Landaluze kalean ireki zuten lehen biltegia, 50-60 metro koadrokoa. Handik urte batzuetara kale bereko beste lokal batera mugitu ziren, 150 metro koadrokoa (gaur egun albaitaria kokatua dagoen tokira). Luiaondora joan ziren gero, eta bertan egon ziren 2005. urtera arte. Orduan eskuratu zuten orain duten pabilioia, Arantzar poligonoan.
Belaunaldi aldaketa erabat bermatua dago enpresan. 1980ko hamarkadaren amaieran hasi zen Serranoren semeetako bat negozioan laguntzen, eta orain alabaren eta bi semeen artean daramate enpresa.
Koronabirusaren krisiak eragin negatiboa izan duen arren, azken urteetan goranzko joera etengabea izan du enpresak. “2008ko krisia baino lehenagoko zifrak berreskuratzera heldu ginen”, azaldu du Bego Serranok. Enpresak, beraz, etorkizun oparoa du, beste 45 urte betetzeko haina.