Aiaraldearren errezetak

[ERREZETAK] Marmitakoa, Alejandro Olabarria eta Josu Respaldizaren eskutik

Erredakzioa 2019ko abu. 10a, 11:05

Josu Respaldiza eta Alejandro Olabarria, euren txokoan. / Aiaraldea.eus

Euskal Herriko marmitako txapelketako lehen saria eskuratu izan dute Orozkoko Alejandro Olabarriak eta Josu Respaldizak. Gastronomia lehiaketa ugaritan hartzen dute parte. Marmitakoa nola prestatu kontatu digute.

OSAGAIAK (12 LAGUNENTZAT)

Saldarako:

  • 5 litro ur
  • 2 porru
  • Berakatz buru bat
  • Perrexila eta gatza

Marmitakorako:

  • 2 piper gorri
  • 6 piper berde
  • 2 kilo tipula gorri
  • Kilo bat tipula txuri
  • 3.5 kilo patata
  • Dozena t’erdi piper txorizero
  • Txakolin baso bat
  • 2.5 kilo hegaluze

PRESTAKETA

1) Saltsarako txiki-txiki egin piper mota guztiak (gorriak, berdeak eta txorizeroak) eta tipula. Olioarekin zartaginean frijitu su geldoan; gutxi gorabehera ordu eta erdiz. Behin saltsa su gozotan eginda, puregailutik pasatu eta txakolin edalontzia gehitu.

2) Patatak zuritu eta kraskatu. Behin zatituta izanda, aurrez prestatutako saltsa lapikoan sartu, eta patatak 15 minutuz sueztitu.

3) Salda prestatu. Horretarako 5 litro ur egosten jarri eltze batean, arrain zuriarekin eta hegaluzearen buruarekin. Horrez gain, porrua, berakatz burua eta perrexila bota saldari.

4) Salda irakiten hastean gatz eskukada bat bota. 25 minutu igaro ostean, sua itzali eta eltzeko piezak kendu (arrain hezurrak barne). Alegia, ur-salda zaporeduna bereizi, patata eta saltsarekin dugun eltzeari batzeko.

5) Hegaluzea zatitu (pieza marroiak kenduta) eta 5 minutuz marmitako eltzean egosi (jan baino 15 minutu lehenago).

6) 10 bat minutuz pausatu marmitakoa sutik kanpo, hegaluzea berezko berotasunarekin kozinatu dadin.

7) Marmitakoak oliorik izango balu kendu.

LAGUN AGURGARRIA:

Bisitatzen ari zaren webgune hau euskararen normalizazioaren alde Aiaraldea Ekintzen Faktoria proiektu berrituak garatzen duen tresnetako bat da.

Euskarazko hedabideak sortu eta eskualdean zabaltzeko gogor lan egiten dugu egunero-egunero langile zein boluntario talde handi batek.

Hedabide herritarra da gurea, eskualdeko herritarren ekarpen ekonomikoari esker bizi dena, jasotzen ditugun diru-laguntzak eta publizitatea ez baitira nahikoa proiektuak aurrera egin dezan.

Herritarra, anitza eta independentea den kazetaritza egiten dugu, eta egiten jarraitu nahi dugu. Baina horretarako, zure ekarpena ere ezinbestekoa zaigu. Hori dela eta, gure edukien hartzaile zaren horri eskatu nahi dizugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriako bazkide egiteko, zure sustengua emateko, lanean jarraitu ahal izateko.

Bazkideek onura eta abantaila ugari dituzte gainera, beheko botoian klik eginda topatuko duzu informazio hori guztia.

Faktoria izan, egin zaitez bazkide.

Aiaraldea Hedabideko lantaldea.


Izan bazkide