Txakolin Egunaren edizio berria egingo dute igandean

Erredakzioa 2015ko mai. 28a, 09:19

 

Arabako Txakolina jatorri-deiturak 2014ko uzta eta hamazazpigarren Txakolin Eguna ospatuko du igandean.

Horretarako, Amurrioko Udalak eta Amurrio Bidean-ek jardueren egitarau zabala osatu dute.

Idatzizko testuek IX. menderako jadanik txakolinaren ekoizpena Aiaraldean arrunta zela adierazten dute. Batez ere, Amurrion, Laudion eta Aiaran.

XIII-XV. mendeetan zabaldu ziren txakolin-mahastiak eskualde osora, bertako ardoa edan arte kanpotik ekartzea debekatzen zuen ordenantza bat dela eta. Ardo hori ekoizten jarraitu zen XX. mendera arte. Juanjo Hidalgok eta Jose Miguel Llanok idatzitako “Arabako Txakolina” liburuaren arabera, 1877an hiru izurritek soroak suntsitu eta mahastiak ia desagerrarazi zituzten. Txakolina ekoizteari ekiteko beste faktore batzuk industrializazioa, abeltzaintza eta kontsumo gustu berriak izan ziren.

Ia mende bat beranduago, 1988an sortu zen Arabako Txakolina Elkartea, mahastiak berriro bultzatu nahian. Egindako lanai esker 1994an Bizkaiko Txakolinaren izendapena lortu zuten eta 2002an Arabakoa. Aiaraldean Araba eta Bizkaiko izenpena daramaten 12 upategi daude: bost Amurrion, bi Laudion, hiru Urduñan eta bana Orozkon eta Okondon.

Bailaren dagoen klima atlantikoari “Hondarribi zuri” eta “Hondarribi beltza” mahats motak ondo egokitzen zaizkio, jatorriz kostaldekoak badira ere. Mahats mota horregatik deitzen da txakolina, munduan egiten den era honetako ardo bakarra. Hala eta guztiz ere, neurri txikiagoan Gross Manseng, Petit Manseng eta Petit Corbu mahats motak ere erabiltzen dira, %20an hain zuzen ere.

Nola eguzpiean hala euripean mahastiek ematen duten denboraren ondorioz, mahatsa 12º inguruko tenperaturarekin biltzen da. Klimak, ordea, txakolin uzta baldintzatzen du, eguraldiaren ondorioz jasotako mahats kopurua urtero aldatzen baita. Udaberriko izozte arriskuek, esaterako, Gorobel Mendilerroko magalean kokatutako mahastiei eragiten diete. Iaz, adibidez, Arabako Txakolinaren parte diren lursailetan 527.800 kilo mahats jaso ziren.

 Ekoizpen prozesua

Mahatsa irailaren amaieranjasotzen da eskuz, ondoren upategian txortena kentzeko. Ostean, mahats-jotze prozesua hasten da. Izan ere, muztioak ahalik eta denbora gutxien azalarekin batera egon behar du. Hurrengo urratsa mahats-jogailuak frutua txikitzen da, biltze ponparen bitartez prentsara hel dadin. Xehatzen bi orduz egon eta gero, txortenak, haziak eta hondarrak kentzen dira txakolinaren lehengaia eskuratzeko. Legamiak hartzidura eragiten du. Ondorioz, azukrea alkohol bihurtzen da 15-35º bitarteko tenperaturan. Momentu horretan ontziz aldatzen dute, upelaren hondoan geratzen diren hondarrak kentzeko. Ondoren, upel berezi batean bi aste mantentzen dute 17º gradutan. Legamiak hondoan daudela, berriz ontziz aldatzen dute, azken hondarrak kendu eta txakolinaren oinarria lortzeko. Era honetan, edaria hoztu egiten da, azken ontzi batean iragazteko. Azkenik, herdoilduezina den upeletan sartzen dute, botilaratu eta merkaturatzeko.

LAGUN AGURGARRIA:

Bisitatzen ari zaren web-gune hau euskararen normalizazioaren alde Aiaraldea Ekintzen Faktoria proiektu berrituak garatzen duen tresnetako bat da.

Euskarazko hedabideak sortu eta eskualdean zabaltzeko gogor lan egiten dugu egunero-egunero langile zein boluntario talde handi batek.

Hedabide herritarra da gurea, eskualdeko herritarren ekarpen ekonomikoari esker bizi dena, jasotzen ditugun diru-laguntzak eta publizitatea ez baitira nahikoa proiektuak aurrera egin dezan.

Herritarra, anitza eta independentea den kazetaritza egiten dugu, eta egiten jarraitu nahi dugu. Baina horretarako, zure ekarpena ere ezinbestekoa zaigu. Hori dela eta, gure edukien hartzaile zaren horri eskatu nahi dizugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriako bazkide egiteko, zure sustengua emateko, lanean jarraitu ahal izateko.

Bazkideek onura eta abantaila ugari dituzte gainera, beheko botoian klik eginda topatuko duzu informazio hori guztia.

Faktoria izan, egin zaitez bazkide.

Aiaraldea Hedabideko lantaldea.


Izan bazkide