Eskualdeko upategiak "muturreko" egoeran, iaz baino mahats gutxiago jasota

Txabi Alvarado Bañares 2024ko aza. 7a, 20:32

Bi urte jarraian daramate txakolin ekoizleen mahats kopuru txikiagoa jasotzen.

Txakolindegi batzuek ez dute mahats kilo bat ere ez jaso bigarren urtez jarraian. Klima aldaketan jarri dute begirada Arabako Txakolina Jatorrizko Izendaeneko kideek. 

Albiste txarrak iritsi dira eskualdeko txakolin upategietatik. Aurtengo uztaren emaitza kuantitatiboa "oso etsigarria" izan da Arabako Txakolinaren hitzetan. Jatorrizko Izendapeko kideek nabarmendu dutenez, 2022tik 2023ra %46ko jaitsiera egon zen jazotako mahats kopuruan, eta aurtengo emaitza are txarragoa izan da. Datorren astean izango dute behin betiko datua, baina momentuz 360.000 kilo jaso dituzte orotara, iaz baino 34.000 gutxiago. 

Dena den, kontuan izan behar da baita ere 2022ko uzta izan zela Arabako Txakolinak inoiz lortutako emaitza oparoena. Orokorrean, azken urteetan nahiko gorabeheratsua izan da ekoizpena, baina aurten bigarren urtez jarraian okertu da emaitza:

 

 

Hala ere, Jatorrizko Izendapeneko kideek "gorakada txiki bat" aurreikusten zuten aurten, "baina baldintza metereologikoek modu nabarmenean baldintzatu dute uzta". Azaldu dutenez, mahastiak udaberritik zeuden "nahiko kaltetuta", baina irailean egondako eguraldiak are gehiago okertu du euren egoera. 

Arabako Txakolinako kideek Valentzian jazotako uholdeak aipatu dituzte zeharka, aldaketa klimatikoa "errealitatea" dela nabarmentzeko

Txakolin ekoizleen esanetan, "muturreko egoera" bizi dute upategiek, horietako batzuk ez baitute ezertxo ere ez jaso bigarren urtez jarraian. 

Klima aldaketa

Arabako Txakolinako kideek Valentzian jazotako uholdeak aipatu dituzte zeharka, klima aldaketa "errealitatea" dela nabarmentzeko. Horri lotuta, urte hau "oso zaila" izan dela nabarmendu dute, "lurrarentzat zein lurretik bizi garenontzat". Euren iritziz, egoera honek eskatzen du "ekoizpen-ereduei buruzko hausnarketa serio bat" egitea. "Prozesu begetatiboaren bilakaerak berak abisu larriak bidaltzen zizkigun udaberritik, eta hori etengabea izan da urtean zehar, mahats-bilketara arte", azaldu dute. 

Abenduan hasiko dira mahatsaren aurre-kata egiten, eta otsailetik aurrera egingo dituzte dastatze-ofizialak, txakolinaren bilakaera kualitatiboa neurtzeko. 

LAGUN AGURGARRIA:

Bisitatzen ari zaren webgune hau euskararen normalizazioaren alde Aiaraldea Ekintzen Faktoria proiektu berrituak garatzen duen tresnetako bat da.

Euskarazko hedabideak sortu eta eskualdean zabaltzeko gogor lan egiten dugu egunero-egunero langile zein boluntario talde handi batek.

Hedabide herritarra da gurea, eskualdeko herritarren ekarpen ekonomikoari esker bizi dena, jasotzen ditugun diru-laguntzak eta publizitatea ez baitira nahikoa proiektuak aurrera egin dezan.

Herritarra, anitza eta independentea den kazetaritza egiten dugu, eta egiten jarraitu nahi dugu. Baina horretarako, zure ekarpena ere ezinbestekoa zaigu. Hori dela eta, gure edukien hartzaile zaren horri eskatu nahi dizugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriako bazkide egiteko, zure sustengua emateko, lanean jarraitu ahal izateko.

Bazkideek onura eta abantaila ugari dituzte gainera, beheko botoian klik eginda topatuko duzu informazio hori guztia.

Faktoria izan, egin zaitez bazkide.

Aiaraldea Hedabideko lantaldea.


Izan bazkide